
Pomimo deszczowej pogody frekwencja na czwartkowych zajęciach w Oddziale dla Dzieci w BiCK dopisała. Na ten dzień mieliśmy zaplanowane pieczenie przepysznych dwukolorowych kruchych ciasteczek. Wszyscy uczestniczący w zajęciach z ekscytacją czekali na kolejne etapy przygotowania ciasta. Po zmieszaniu wszystkich składników nadszedł upragniony moment formowania ciasteczek. Gdy wykorzystaliśmy całe ciasto można było zacząć piecznie. Zapach pieczonych ciastek wypełnił cały budynek BiCK. Podczas oczekiwania aż ciasteczka wystygną wykorzystaliśmy ten czas na kolorowanie obrazków antystresowych. W końcu nadszedł ten moment w którym wszyscy mogliśmy skosztować wspólnie upieczonych ciasteczek, które wszystkim smakowały.
Jeśli ktoś chciałby spróbować upiec takie ciasteczka podajemy przepis:
Składniki:
200g masła
160g cukru
2 jajka
70ml mleka
480g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3 łyżeczki cukru waniliowego
Dodatkowo do ciemnego ciasta:
2 łyżki kakao
2 łyżki mleka
60g białej czekolady lub czekoladowych groszków/ kropelek do pieczenia
Dodatkowo do jasnego ciasta:
60g gorzkiej lub mlecznej czekolady lub czekoladowych groszków/ kropelek do pieczenia
Sposób przygotowania:
Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawać po kolei po jednym jajku.
W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać mąkę na przemian z mlekiem. Miksować do połączenia się składników.
Ciasto podzielić na pół. Do jednej połowy wmieszać 2 łyżki kakao i 2 łyżki mleka, a na końcu posiekaną na grube kawałki białą czekoladę
Do drugiej połowy wmieszać posiekaną na grube kawałki czekoladę.
Piec przez ok. 15 minut w temperaturze 170°C z funkcją termoobiegu. Ciastka po upieczeniu pozostawić do całkowitego ostygnięcia.