„Ryby odrzańskie- zasmakuj w powiecie gryfińskim”

Powiat Gryfiński zaprasza wszystkich mieszkańców do udziału w smakowitym projekcie!

Podziel się z nami przepisem na danie z ryby słodkowodnej i zostań współautorem książki pt. „Ryby odrzańskie – zasmakuj w powiecie gryfińskim” współfinansowanej  ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej -Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich- Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Na jakie przepisy czekamy?

Czekamy na przepisy na potrawy, których główny składnik stanowią ryby zamieszkujące w Odrze tj. amur, boleń, jaź, karaś, karp, kleń, leszcz, miętus, okoń, płoć, sandacz, sum, szczupak, tołpyga, węgorz.

Kto może podzielić się przepisem?

Tak naprawdę każdy, kto ma ciekawy przepis na rybną potrawę i czuje się w kuchni jak ryba w wodzie 😉 Mogą to być indywidualni pasjonaci gotowania, koła gospodyń wiejskich, restauratorzy.

Pod każdym przepisem zamieszczonym w publikacji znajdzie się  informacja o jego autorze tj. imię, nazwisko lub nazwa oraz miejscowość.

Jak i do kiedy przesłać przepis?

Wypełniamy formularz wpisując niezbędne dane osobowe, nazwę potrawy, potrzebne składniki (wraz z gramaturą) oraz sposób przyrządzenia potrawy.

Przyrządzamy danie rybne według przepisu i fotografujemy efekt końcowy.

Formularz oraz maksymalnie 3 zdjęcia gotowej potrawy (pliki jpg, ostre, w dobrej jakości (300 dpi) wysyłamy mailem na adres promocja@gryfino.powiat.pl do dnia
31 sierpnia 2023 r.

Kiedy zostanie wydana książka z przepisami?

Książka ukaże się pod koniec października 2023 r. Wszystkie osoby, których przepisy zostaną w niej opublikowane, otrzymają pamiątkowy egzemplarz. Pozostałe egzemplarze zostaną rozdane podczas wydarzeń promujących powiat gryfiński.

Szczegółowe informacje na stronie www.gryfino.powiat.pl

oraz na FB https://www.facebook.com/powiatgryfinski